Kesäisen yöttömän yön lapinreissun vastapainoksi toivoin pääseväni tänä vuonna talvisiin kaamosmaisemiin. Pitempi retki ei ollut mahdollista, mutta pääsin sentään piipahtamaan tuntureiden "päivättömässä päivässä". 

Rovaniemelläkään aurinko ei käytännössä nouse kunnolla, kajastaa vain parin tunnin ajan taivaanrannasta ja näkyy korkeilta paikoilta, mutta halusin mennä paikkaan, missä aurinko ei nouse eikä laske ollenkaan. Päädyin Kittilän ja Enontekiön rajamaille, missä auringoton aika on 8.12. - 4.1.

Halusin nähdä kaikki tunturimaan valaistukset ja läksin aamun pimeydessä liikkeelle. Sateli lunta, joten jännitti, kuinka pilvinen päivä on edessä. Ilokseni taivas oli kirkastunut tuntureiden juurelle saapuessani.

Lumikenkäillen kävellä käppäillin. Kevyessä repussa päivän eväät. Tunturimaan miellyttävä hiljaisuus ympärillä. Puolikuu kulki kanssamme koko päivän :)

Kiitimme moottorikelkkailijoita, jotka olivat tehneet meille jämäköitä polkuja tallustella. Kiitimme autiotupaa, jossa takkatulen lämmössä sain kuivatella lumikenkäilyssä hiostuneita vaatteitani. Ja evästellä tietysti myös näppejä palelluttamatta.

Korkeammalla tunturissa ei näkynyt enää muita jälkiä. Tuuli oli kinostanut lunta, joten kulku oli hieman raskaampaa. Ylemmässä kuvassa poikakoiruus on vastahangoittelunsa jälkeen istua jämähtänyt ja sanoo: Haluan takaisin alas ja lämpimään autiotupaan!

Koiruusparoilla oli selviä vaikeuksia käsittää hullua emäntää, joka halusi tarpoa upottavampaan lumeen ja jatkaa ylös viimaista tuulta päin, vaikka päivä jo pimeni ja pilviä alkoi ilmestyä taivaalle. Sain kuitenkin hinattua eläinparkoja ylemmäs, jotta silmät ja sielu saisivat tarvitsemansa levon. Ja saivathan ne :)

Seikkailustani ei siis tullut Kunnon Seikkailua, kun pelkäsin pakkasia enkä ottanut yöpymistarvikkeita mukaan tunturiin, sillä edellispäivän -26 oli puraissut pelottavan pahasti. Nyt lähtiessä olisi ollut siihen nähden vain siedettävät -13. Mutta sitten ei kuitenkaan harmittanut ollenkaan. Sydän oli täynnä päivän elämyksiä ja katsoin n. 12 - 14 km:n lumikenkäilyn olevan ihan riittävä annos talven ensimmäiseksi kerraksi. Ja jos ei jotain saa, niin aina saa jotain muuta tilalle :)