Oletteko syöneet kampanisuja? Pidättekö niistä? Moni ei täällä etelässä ole kuullutkaan kampanisuista, peräpohjolaisista leivonnaisista. Sellaisia vaatimattomasti kalpean näköisiä, hieman jauhoisia. Ne on oikeastaan melko vaatimattoman makuisiakin - paitsi silloin, kun koostumus on just kohillaan, jolloin ne on ihan mun lemppareita kahvin kanssa.

Ne ei saa olla liian makeita eikä rasvaisia eikä liian pehmeitä. Mutta ei ne saa olla liian jauhoisiakaan eli kovia, millaisia niistä helposti tulee. Ihan pikkuisen niissä saa olla suolaiseenkin vivahdusta.

Meillä ei niitä kotona ainakaan usein leivottu, joten suurin osa lapsuuden kampanisuherkutteluista tapahtui kyläillessä. Ja maku sekä ulkonäkö vaihteli. Yhdessä tietyssä kyläpaikassa sain ihan unohtumattoman makuisia kampanisuja, ja niitä olen aina kaiholla muistellut.

Kerran kokeilin innostuneena yhtä reseptiä, mutta lopputulos oli suuri pettymys, jollaista en halunnut enää toistaa. Olen siis elänyt aivan liian monia kampanisuttomia vuosia. Mutta nyt wapaani alussa syksyllä, sain maistaa Saariselällä ihan taivaallisia kampanisuja. Silloin päätin, että tämän vuoden sisällä etsin itselleni kunnon reseptin.

Kampanisuprojektini alkoi eilen ja tässäpä Kokeilu I:n tuloksia: (huomaa samalla kaamoksenpiristäjä eli kirpparilta ostamani omenainen joululiina!)Reseptiksi olin valinnut netistä Lempi-mummon kampanisut - ja lämpimät kiitokset Lempi-mummolle, sillä yllättävän lähelle osuin heti ekalla kerralla :)

Oikein maukkaita olivat, mutta pikkuisen liian jauhoisia. Mittasin nääs jauhot uuden digivaakani kanssa ihan grammalleen ohjeen mukaisesti, mutta ehkä niitä olisi ollut vähemmän perinteisellä litramitalla? En tiedä, mutta seuraavalla kerralla vähentäisin jauhoja ja samalla lisäisin suolaa. Minulle tärkeän suolavivahteen puuttuminen oli oma mokani, kun käytin vähäsuolaista voita.

Valmistukseen muuten kuului ruokasoodan lisääminen viilipurkkiin ja sen välitön sekoitus muuhun taikinaan, ettei viilipurkkiin tulisi epätoivottavaa ylikuohuntaa. Jos ei olisi olllut kyseessä näin merkittävä projekti, olisin ilman muuta halunnut nähdä mitä tapahtuisi...

Sellainen elintärkeä raportti tänään täältä. Harjoitukset jatkuvat...